Alles weer gewoon?

Veel mensen vinden het prima als alles weer zijn gewone gangetje gaat.
Jan is een man van eenenzestig met een verstandelijke beperking. Ik ken hem een jaar of twintig en we gaan geregeld samen iets eten, winkelen, een patatje halen. Zonder verstandelijke beperking zou Jan je moeiteloos alles verkopen wat niemand wil hebben.
Op 4 januari komt hij zwaaiend met zijn armen en benen onze straat in rennen. Breed lachend: "Zo, nou is alles weer gewoon, hè?"

Voor mij is een fonkelnieuw jaar een hoopvolle mogelijkheid voor iets ongewoons.
Vooral de medezeggenschap wil ik een ongewoon jaar toewensen.
Een jaar met inspirerende verbeteringen en resultaten.

Dick Termond - 6 januari
twitter: @TermondDick 
Afstandsbediening

In onze woonkamer circuleren vijf afstandsbedieningen. Ondanks beloftes van elektroboeren laten deze zich niet combineren tot één superapparaat. Mijn kleinzoon van anderhalf heeft af en toe een afstandsbediening te pakken.
Hij drukt op een knopje en kijkt verwachtingsvol om zich heen. Wat zal er gebeuren? Gaat er een lamp uit? Floept de tv aan?
Tja, het is een strategie: gewoon ergens op drukken en zien of er iets gebeurt. Maar die werkt alleen goed als de gevolgen je niet uitmaken.
De basis van OR-werk is kennis en kunde: weten wat er gebeurt als je op de ene of de andere knop drukt. Dan is het nog lastig genoeg om als OR gezamenlijk je doel te bepalen en het eens te worden over de juiste afstandsbediening en de in te drukken knop.

Dick Termond - 15 januari
twitter: @TermondDick 
MiniblogsOverdosis harde woorden

Harde woorden zijn populair.
Het COC is ‘verbijsterd' als de delegatie voor de Olympische Spelen in Sotsji niet beantwoordt aan zijn wensen. Iemand met een uitkering noemt zich ‘gestraft' als om een bijdrage aan de participatiesamenleving wordt gevraagd. We hebben over van alles direct een scherp oordeel.
Ik pleit voor zachte woorden als ‘gunnen', 'vergeven' en ‘zoeken'. Je gunt de samenleving jouw bijdrage. Je vergeeft fouten die worden gemaakt in complexe onduidelijke situaties. En je gaat samen op zoek naar oplossingen.
Voelt dat te zacht en te vaag?
Ga bij jezelf eens na welke woorden jou inspireren. En maak gebruik van framing: kies woorden die positief beïnvloeden hoe mensen de werkelijkheid ervaren.

Wilma Ruis - 18 januari
twitter: @wilmaruis 
2014La Delicatesse

Dit weekend werd La Delicatesse uitgezonden. Een van mijn dochters is fan van Audrey Tautou, dus of we de film wilden opnemen. Een aandoenlijk verhaal over een mooie vrouw die haar echtgenoot verloren heeft. Na jaren laat ze een vriendschap toe met een op het oog weinig aantrekkelijke collega. Hij zegt: "Het is of Liechtenstein op stap gaat met de VS." Het komt goed met die twee, ondanks een omgeving die er niets van begrijpt.

Tussen een OR en de bestuurder zijn de verschillen vaak even groot als tussen het tweetal in La Delicatesse. In heel andere opzichten dan. Mijn ervaring is dat het hier ook goed kan komen. Bijvoorbeeld met een methodiek als MZ-Samen.
Samen, het levert meer op. 

Dick Termond - 20 januari
twitter: @TermondDick