Swim perfect

Mijn zwembad biedt zwemles voor de reguliere banenzwemmers. Swim perfect, voor ontspannen zwemmen met meer snelheid.
Het duurde even, maar nu is het razend populair. De ene na de andere geroutineerde banentrekker meldt zich aan. Zoals er een zegt: "Ik kon natuurlijk allang zwemmen, maar nu leer ik echt goed borstcrawl." De badmeesters zijn didactische helden met hun deskundigheid en aanmoediging.

Goed idee voor professionals? “Integraal werken: ik doe het wel, maar benut ik de kracht van armen én benen?” “Omgevingsgericht samenwerken, tja, ik doe het op mijn intuïtie, maar mijn ademhaling slaat erg vaak op hol.” Iemand langs de kant met feedback en expertise zou zeker helpen. Swim perfect, voor uw hele team! Meer ontspannen werken, met meer snelheid. Wie wil dat nou niet?

Dorien de Wit - 14 januari
twitter: @DoriendW

Moed moet

De laagste trede op de participatieladder is ‘informatie geven’. De hoogste trede ‘meebeslissen’. Als het om het vraagstuk van de vluchtelingen gaat, klimt de overheid tot nu toe niet hoger dan de eerste trede. Nu het een paar keer flink uit de hand is gelopen, beraden bestuurders zich op wat te doen. Wat dat gaat worden? Waarschijnlijk anders informeren: tijdiger, completer, en vooral aan tafeltjes.

De overheid moet moed tonen. Hoger die ladder op! In samenspraak met burgers naar oplossingen zoeken. Niet terugtrekken in een bunker om daar te beslissen over de wijze waarop burgers dit keer geïnformeerd gaan worden over een besluit.

Dick Termond - 25 januari
twitter: @TermondDick

MiniblogsZeezicht

Deze zomer wonen we vijfentwintig jaar in ons huis in Monster, niet ver van de zee. Onze dochters beleefden er het laatste stuk van hun kindertijd. Ik heug me de dag dat het de woning werd van opa en oma. 

Gisteren klom ik uit nieuwsgierigheid uit het raam van de bovenste verdieping. Er bleken een hoge stoel en acrobatiek nodig om mij op het platte dak erboven te werken. Nooit eerder was ik op de gedachte gekomen dat te doen. 

En weet je wat? Vanaf dat dak zag ik de zee! Een dunne streep weliswaar tussen boomtoppen, maar toch. 

Vijfentwintig jaren waren nodig om te ontdekken dat ik vanaf het dak van mijn eigen huis mijn hand kan uitstrekken naar de zee.

Dick Termond - 1 juli
twitter: @TermondDick

2016Tegenstand

In oktober loop ik mee in de ’20 kilometer van Parijs’ en daar moet ik voor trainen. Vooral om ‘vlak’ te lopen; dat wil zeggen een constante snelheid houden. Vijf minuten en drie seconden per kilometer. Het luistert nauw. Tien seconden per kilometer te snel en ik stort ergens rond de achttiende kilometer in.

Vlak lopen is moeilijk. Ik ga te snel. Vooral als ik denk dat het moeilijk is, er een klim komt, ik tegenwind krijg of moe word. Tegenstand maakt dat ik harder ga werken.

Laat dat nou precies het gedrag zijn ik ook in andere situatie vertoon, bedacht ik tijdens dat hardlopen van mij. Ben benieuwd wat ik tijdens die trainingskilometers nog meer zal ontdekken.

Dick Termond - 6 augustus
twitter: @TermondDick


Nine eleven now

Maajid Nawaz, voormalig extremist van de radicaalislamitische beweging Hizb ut-Tahrir, is nu terreurbestrijder en maakte grote indruk in Buitenhof. Een gedreven man met een helder inzicht en overzicht. Bin Laden wilde met extremistische aanslagen een wereldwijde burgeroorlog veroorzaken. Na de aanslag op de Twin Towers deed Amerika c.s. precies wat Bin Laden c.s. beoogde: een algemene agressie en vijandigheid oproepen jegens Moslims.

Vijftien jaar later zitten ook wij met de gevolgen en stel ik me de vraag wat ik kan doen om verdere escalatie tegen te gaan - in mijn leven, in mijn werk. Met mijn Beuk-collega’s zoek ik hoe we een samenleving kunnen bevorderen die inclusief is. Ik vind dat een krachtig kompas.

Dick Termond - 11 september
twitter: @TermondDick


Vertrouwen

Mij hoor je er niet meer over klagen dat half september de kruidnoten en chocolade sinterklazen breed liggen uitgestald. Het is een natuurgegeven geworden. Na de zomervakantie wennen we onze tenen voorzichtig aan de feesttemperatuur van de decembermaand. Ook dat bij een enkele winkel de kerstafdeling al wordt voorbereid, ben ik gaan beschouwen als een opwarmertje waar ik maar beter van kan genieten. 

Vorige week ging ik met mijn kleinzoon naar de HEMA. Hij is vier. We kwamen langs de uitstalling pre-sinterklaaslekkernijen en in het voorbijgaan zei hij: “Die gaan we nog niet kopen, hoor!” 
Soms moet ik wat meer vertrouwen hebben. Er is kennelijk nog hoop: jong, gezond verstand als tegenwicht tegen marketingraffinement.

Dick Termond - 10 september
twitter: @TermondDick


Draaien en keren

Bij de Algemene Beschouwingen werd het Nederlands Debat Instituut gevraagd de kwaliteit van de sprekers te beoordelen. Op Radio 1 adviseerde het NDI live over wat Emile Roemer zou moeten doen om uit de omsingeling te komen waarin hij was geraakt. Simpel gezegd: hij moest draaien en keren, geen antwoord geven en afleiden door ergens anders over te beginnen. Verder bewonderden de scherprechters de wijze waarop de ene fractievoorzitter de andere wist te vloeren. 

Kennelijk gaat het in een debat onder volksvertegenwoordigers om verbaal armpje drukken, elkaar de ring uit werken met door woorden gecamoufleerd geweld. Wat zou het veel mooier zijn als men ons, het volk, toonde hoe je in een debat door gedachtewisseling met elkaar tot de beste oplossing komt!

Dick Termond - 27 september
twitter: @TermondDick


Waarheid

Van onbewust voetbalnegeerder werd ik ooit bewust voetbalhater en recent van onbewust voetbalkijker bewust voetballiefhebber. Een wonderlijke verandering, waar veranderingen de reputatie hebben moeizaam te zijn. Nog vreemder:
ik heb er geen verklaring bij.
Wel reële mogelijkheden. 
1. Mijn vader was verstokt Feyenoordsupporter, dus het zit in mijn genen. 
2. Ik slik medicatie en sta daardoor open voor van alles.
3. Mijn voetbalhaat kwam door eigen voetbalonhandigheid en die doet er op mijn leeftijd niet meer toe.
4. Ik hoef mezelf niet meer te bewijzen door sterke voor- of afkeuren.

Ik heb geen idee welke geldt. Veranderingen gaan kennelijk buiten een bewust besluit om. Merkwaardige ontdekking weer.

Dick Termond - 10 oktober
twitter: @TermondDick


Bernie-best

Tijdens het bruisende overvolle Stadmakerscongres 2016 in Rotterdam buitelen de initiatieven en allianties over elkaar heen. Corporaties, bewoners, ondernemers, ontwikkelaars en  gemeente werken samen aan wijken en ‘plekken’.  De lokale democratie krijgt een impuls via experimenten in Middelland met loting en peilingen via de knikkerbak. In het 100-jaar oude  Vreewijk wordt vol ingezet op participatie van bewoners. Keukeninrichting is net zo goed onderwerp van gesprek als de cultuurhistorie van deze prachtige wijk. In een debat over taal worden mooie woorden gegeven aan stadmaken.

En op deze dag  beseffen we beter dan ooit dat stadmaken fair en inclusief moet zijn, Trump-proof en vooral Bernie-best.

Dorien de Wit - 11 november
twitter: @DoriendW


Fact checker

Het lijkt dat er een nieuw beroep in de maak is: fact checker. 

Aanstaande presidenten mogen roepen wat ze willen en of er waarheid in woorden schuilt, mogen we zelf uitzoeken. Facebook moet je ook goed in de gaten houden (of misschien beter van risico af te schaffen, zonder erbij te zeggen dat we deze kosten later toch weer zullen moeten betalen. 

Facts checken dus. Maar wie zegt dat de woorden van de checker niet weer in twijfel worden getrokken? De waarheid (zo hij al bestond) heeft het moeilijk deze dagen.

Dick Termond - 30 november
twitter: @TermondDick


Bekijk het eens zo

Philipp Blom zondag in Buitenhof:
Er is in de geschiedenis geen voorbeeld van een volk dat grote migraties niet goed te boven is gekomen. Sterker: na enkele generaties levert het altijd voordeel.

Door de vierde industriële revolutie (het verdwijnen van arbeid door globalisering en robotisering) vallen juist die sociale klassen weg waar de linkse politieke partijen en vakbonden hun pijlen op richten.
Het linkse denken is verhuisd naar de steden en terecht gekomen bij hoger opgeleiden. Dus: niet de vluchtelingenproblematiek, maar een zoveelste industriële revolutie ligt ten grondslag aan onbegrepen woede en ontevredenheid. 

Misschien moeten we daar dan ook maar onze aandacht op richten?

Dick Termond - 5 december
twitter: @TermondDick


Dildo

Enige tijd geleden was ik met een vriend in De Kuip. We stonden achter een goal, dus tussen de echte supporters. Ik had voor de zekerheid een Feyenoord-sjaaltje gekocht. Best gezellig tussen die gasten. Fascinerend wat voor kracht er van dit gezelschap uitgaat.

Het schijnt dat een van de vorige keepers van ADO iets heeft gedaan met een dildo en dat dit in de media kwam. Jammer voor hem, maar ook voor de huidige keeper. Bij elke uittrap van de man brulde het hele vak bij zijn aanloop: “Heeeeeeeeeeeeee …” (en bij de trap) “… dildo!”

Het kostte moeite om niet doodgemoedereerd mee te gaan schreeuwen en nog lol te hebben ook. Je doet zo maar foute dingen.

Dick Termond - 12 december
twitter: @TermondDick