Actueel‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Onderhandeltips coalitie

BeukNieuws april 2018 Meer informatie

Zie de pagina In gesprek over lokale democratie.

Zie de pagina over trainingen voor raden, fracties en raadsleden.

Download de flyer met ons aanbod.

Zie de pagina over lokaal bestuur.

Zie de pagina over colleges.


Onze adviseurs / trainers 

Speciaal voor workshops en trainingen van nieuwe raden en colleges

Annemiek Meinen

Dorien de Wit

Tom Leest

Annemarie Reintjes


Tien onderhandeltips voor een solide coalitie 

In de 335 gemeenten in Nederland waar raadsverkiezingen werden gehouden, zijn partijen al druk aan het onderhandelen. Plaatselijke of landelijke coryfeeën worden ingevlogen om de coalitiedans te begeleiden en tot een succesvol coalitieakkoord te komen. De Beuk werkt veel met colleges en gemeenteraden en geeft regelmatig trainingen in onderhandeltechnieken. Hierbij enkele tips waarmee de onderhandelaars of (in)formateurs hun voordeel kunnen doen:
 1. Zorg voor de juiste setting.
  Je wilt graag snel een goede sfeer creëren met elkaar. Priming helpt hierbij. Met andere woorden: zoek naar een echt geschikte locatie (met een fijne tafel of juist zonder tafel), zorg voor iets lekkers tussendoor en maak samen een wandeling.

 2. Onderhandel op het niveau van belangen.
  Tijdens de campagne kunnen partijen op een felle manier standpunten uiten die ver uit elkaar lijken te liggen. Achter die standpunten liggen de belangen en die komen opmerkelijk vaak meer met elkaar overeen.
  Als je op zoek gaat naar ieders belangen, kun je elkaar beter begrijpen. Hierdoor ontstaat een prettiger gesprek en kom je sneller tot win-win- oplossingen.

 3. Schakel tussen proces, inhoud en relatie.
  In de dynamiek van een onderhandeling is scherpte nodig op verschillende niveaus. Soms lijkt het gesprek vast te lopen op de inhoud, maar is het juist goed om een break te nemen en iets leuks te doen. Het is voortdurend schakelen tussen interventies op proces, inhoud en relatie. Je kunt voor ieder niveau iemand verantwoordelijk maken. 

 4. Blijf weg bij Machiavelli.
  In een politieke setting voorkom je niet dat er machtsverschillen zijn en dat bepaalde vormen van macht (positie, kennis, charisma, relaties) worden ingezet. Zodra de machtskaart echter openlijk op tafel komt, verkleint dat de kans op een duurzame coalitie. 
   
 5. Kies voor pakketonderhandelingen.
  Voorkom dat er slag-om-slag onderhandeld wordt met iedere ronde een winnaar en een verliezer. Heb het bijvoorbeeld niet alleen over de autoluwe binnenstad, maar verbreed de gesprekken hierover naar het thema mobiliteit.

 6. Blijf in verbinding met je achterban.
  Ook als je het mandaat krijgt om te onderhandelen, is het goed om momenten in te plannen om tussenresultaten voor te leggen aan de achterban (fractie, leden) en waardevolle input te krijgen voor het vervolg.

 7. Bekijk serieus of het mogelijk is om wensen mee te nemen van partijen die buiten de boot vallen.
  Hiermee leg je de basis voor een goede samenwerking, ook met de oppositie. En zo'n goede samenwerking is belangrijk, want ook in de politiek geldt dat er altijd een volgende ronde is.

 8. Denk aan je BAZO: Beste Alternatief Zonder Overeenkomst.
  Een goede onderhandelaar moet altijd bereid zijn om eruit te stappen. Het is belangrijk om dan wel te weten wat je alternatieven zijn. Wat is je strategie, hoe luidt het persbericht en wat wordt de inzet voor de komende periode?

 9.  Wie schrijft die blijft.
  Zorg dat je tijdens de onderhandelingen zelf tijdig de afspraken vastlegt of stel als beoogde coalitiepartijen een team samen om de basisteksten van het akkoord te schrijven. Op papier kan iets namelijk heel anders staan dan in het gesprek leek.

 10. Vier het akkoord samen.
  Als er een akkoord ligt, bouw dan niet alleen zelf een feestje, maar doe dat samen met de coalitiepartijen. En  later, als er belangrijke mijlpalen uit het akkoord worden behaald, deel de vreugde dan ook samen.