NieuwsOPstap


Beukgift voor OPstap

(april)      Deze keer ging de Beukgift naar drie projecten: van Stichting Mara, van Vluchtelingenwerk en van Musicians without Borders.
Stichting Mara zet onze gift in voor OPstap, een maatjes- en activeringsproject voor zwerfjongeren in Den Haag. OPstap organiseert sportieve groepsactiviteiten, kookavonden en de mogelijkheid om te worden gekoppeld aan een maatje om leuke dingen mee te ondernemen. Het doel is dat de jongeren persoonlijke aandacht krijgen en hun stress even van zich af kunnen zetten.

De doelgroep van OPstap zijn zwerfjongeren met meervoudige problemen in de leeftijd van 17-24 jaar. Als zij na een moeilijke periode tijdelijk bij kennissen, familie of in de opvang wonen, hebben ze vaak hun vrienden uit het oog verloren.
Ze hebben veel meegemaakt en hebben dikwijls grote problemen aan hun hoofd. Soms doet het dan goed om even in vertrouwen met iemand te kunnen praten en soms is het juist fijn om even afstand te kunnen nemen en afgeleid te worden.

Daarom organiseert OPstap twee keer per week activiteiten. Elke dinsdag wordt er gezamenlijk gekookt en gegeten. Op woensdag is er een steeds wisselende groepsactiviteit zoals basketballen, bowlen, schaatsen, poolen en improvisatietheater.

De vrijwilligers van OPstap bouwen een band met de jongeren op. Zij stellen hun talenten en mogelijkheden centraal en niet hun problematiek. Als het goed klikt tussen een jongere en een vrijwilliger kunnen zij een maatjeskoppel gaan vormen. Ze gaan dan regelmatig samen op stap voor een strandwandeling, een terrasje of een bioscoop.

Een jongere: "Weet je wat ik zo mooi vind aan OPstap? Ik mag bij de vrijwilligers
mijn verhaal kwijt en dat is fijn. Wat ik ook vertel! Bij de hulpverlener moet ik over problemen praten. Ook over dingen waar ik liever niet over praat. En het is hier natuurlijk gezellig. Een soort familie voor mij."


Zie de website www.maraopstap.nl