Timemangement voor raadsleden:
over zingeving, energie en andere prio's

Het jaar is alweer in volle gang. Hoe staat het met jouw goede voornemens? “Efficiënter omgaan met tijd”, stond bovenaan mijn lijstje. Daarom heb ik me verdiept in timemanagement. In eerste instantie voor mezelf, maar - hoe efficiënt is dat? -
ook om een nieuw aanbod te ontwikkelen. Als trainer werk ik veel met gemeenteraden en lokale bestuurders. Het gaat dan meestal om thema’s als integriteit of rolopvatting en concrete vaardigheden als debatteren, voorzitten en optreden in de media. Juist voor raadsleden kan ook timemanagement van grote waarde zijn.

Raadsleden combineren hun raadswerk vaak met een baan, zorgtaken en andere maatschappelijk activiteiten. Ik weet het nog uit de tijd dat ik zelf raadslid was.
Terwijl op het werk deadlines gehaald moeten worden, ploft de volgende set raadsstukken alweer in de mailbox, wil de wijkvereniging dat je langskomt bij een bewonersavond en vraagt je partner zich af wanneer je weer eens ‘echt’ een avond thuis bent. Het is verslavend en frustrerend tegelijk. Veel raadsleden worstelen daarom met hun agenda’s, proberen ballen in de lucht te houden en zoeken naar handvatten om meer structuur te krijgen. Die grote drukte verklaart ook - deels - waarom het zo moeilijk is mensen te vinden die bereid zijn zich verkiesbaar te stellen. Ze zien op tegen de tijd die het kost, of denken het niet te kunnen combineren met andere prioriteiten.

Hierbij alvast wat tips voor raadsleden, en eigenlijk voor iedereen met een druk bestaan en meerdere rollen die strijden om voorrang:

 • Vraag jezelf eens af wat de belangrijkste doelen zijn die je nastreeft, of beter nog:  wie je graag wilt zijn.
  Om met Simon Sinek te spreken: start met je eigen
  Why. Zo’n  zoektocht naar je Why kan gaan over diepere politieke drives, zoals “ik wil deze  stad duurzamer maken”, of “ik sta zo dicht mogelijk bij de kiezer”. Maar maak het  breder, zoals “ik wil een goede ouder zijn” of “ik wil anderen inspireren in mijn  vakgebied”.
 • Bedenk jezelf na iedere dag wat er goed ging, en wat je hebt geleerd.
  Houd het 
  klein en behapbaar. Met zo’n five minute journal reflecteer je niet alleen op je eigen handelen, maar het geeft ook positieve energie.
 • Ontwikkel een scherp oog voor de categorie ‘kleine moeite, groot resultaat’. Soms kun je met een telefoontje of zelfs een simpele tweet al veel in gang zetten.
 • Vraag een ‘kritische vriend’ om mee te denken over de keuzes en afwegingen die je maakt in de politiek en daarbuiten.
 • Op welke tijden ben je het scherpst en het meest productief?
  Ruim die ‘energieke 
  tijd’ in om taaie klussen af te ronden waar je tegenop ziet. Eat the frog is in dat kader een veelgehoorde uitdrukking: zolang je je tanden er niet in zet, weet je niet dat zo’n klus eigenlijk best meevalt. In mijn geval betekent dat bijvoorbeeld dat ik ’s ochtends voor elven beter niet kan vergaderen, maar liever achter mijn laptop kruip.
 • Bouw routines en gewoontes in, bijvoorbeeld om vergaderingen voor te        bereiden (ik las vrijwel al mijn stukken in de trein), plan een vaste middag of avond in voor werkbezoeken en maak - als dat kan - goede afspraken met je werkgever (bijvoorbeeld in drukke raadsperiodes rond de kadernota of de begroting).
 • De politiek zit vol met fuzz, zaken waar velen zich erg druk om maken maar  die jou niet verder helpen en waar je zelf weinig invloed op hebt. Probeer de  verleiding te weerstaan.

BeukBlog 

Tom Leest
06-52 32 00 88
tomleest@beuk.nl