Adviseur in dit project

Logo Soest - leer/onwikkeltraject Participatie

De vraag

Soest heeft al jarenlang ervaring met participatief en gebiedsgericht werken. De gemeente vroeg De Beuk om een leer- en ontwikkeltraject om medewerkers die betrokken zijn bij participatie op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen, kennis uit te wisselen en te leren van geslaagde en lastige praktijkervaringen.

Leer- en ontwikkeltraject Participatie SoestDe aanpak

Samen met leidinggevenden maakten Annemarie Reintjes en Jeroen Haan een analyse van de verschillende kwaliteiten in de organisatie en de ondersteuning die daarbij zou passen. 
Daarop ontwierpen zij een keur van maatwerktrainingen: van een leergang voor de communicatie- en leefbaarheidsadviseurs (die de interne participatiespecialisten zijn) tot workshops voor medewerkers die inwoners naar werk begeleiden.
Voor projectleiders die heel intensief participatief of gebiedsgericht werken, kwamen er verdiepingsmodules zoals Procesontwerp en Tien werkvormen voor participatie in de praktijk
De Beuk-adviseurs gaven coaching bij complexe participatiesituaties en stelden intervisiegroepjes in. 
Intervisie blijkt een geschikt instrument om medewerkers van verschillende afdelingen van de gemeente elkaar vanuit hun eigen kennis en perspectief te laten ondersteunen bij een participatieve aanpak van projecten.
Doordat Jeroen Haan en Annemarie Reintjes de vaste trainers/adviseurs zijn voor alle betrokkenen, kunnen zij verbindingen leggen tussen medewerkers en projecten en kunnen zij voor de directie een klankbord zijn bij het doorontwikkelen van de Soester organisatie.