Raad op zaterdag

Adviseur in dit project

Tom Leest

 

Artikelen

Lees het artikel Strijd en samenspel in BeukBlad 43 (pdf, 51 kB).

Lees het artikel Strijd en samenspel als VNG-Raadgever (pdf, 330 kB).  

VNG
De vraag

De VNG schakelt De Beuk al enige jaren in om trainingen voor (nieuwe) raadsleden te verzorgen.

Voor de 'Raad op Zaterdag' bijeenkomsten was de vraag aan De Beuk om een workshop te ontwikkelen op het gebied van lokaal samenspel en persoonlijke ontwikkeling.

Daarnaast is De Beuk gevraagd om tijdens 'College op Vrijdag' bijeenkomsten voor wethouders een workshop te verzorgen rondom strategische communicatie.

Training voor raadsleden en wethouders


De aanpak

Voor wethouders ontwikkelde De Beuk een workshop over de nieuwste inzichten in communicatie: Effectiever communiceren met priming, framing en nudges. Hierin behandelen we hoe je als bestuurder je communicatiestijl effectiever kunt maken door rekening te houden met processen die zich in het onbewuste afspelen.

Voor raadsleden bedacht De Beuk de interactieve workshop Strijd en samenspel in de raad met discussie aan de hand van stellingen over coalitie- en oppositiestijlen, do's en don'ts bij de verschillende borden waarop raadsleden moeten schaken en een test waarin de deelnemers hun dominante raadslidstijl ontdekken.

Daarnaast geven we de workshop Persoonlijke, politieke en professionele balans over vragen als: Waarom ging ik ooit de politiek in? Was het raadslidmaatschap wat ik ervan verwachtte? Waar ben ik trots op? Ook gaan we in op het leven na de raad.