Groepsdynamiek: neem verantwoordelijkheid voor het team
Bij individuele coaching hoor wel eens dat ‘je gevoelens niet jou moeten regeren, maar jij je gevoelens’. Een variant daarop in leiderschapssetting is dat je ‘eerst jezelf leert managen, voor je anderen gaat managen’. Gezonde leidraden.
Maar dan teams, projectgroepen of afdelingen: de dynamiek in een groep lijkt soms een eigen leven te leiden. Daar regeert een dynamiek die van niemand is. Die ‘gebeurt’. In een groep lopen per definitie veel prioriteiten, belangen en voorkeuren door elkaar en iedereen en niemand heeft daar invloed op. Dat is geen situatie om in te blijven. Net als een individu, heeft een groep ook verantwoordelijkheid eigen patronen te onderzoeken om ze te leren hanteren.

Groepsdynamiek


Groepsdynamiek 1

Groepsdynamiek 2

Outdoor 
sportdag in het bos

Onderzoek naar je groepsdynamiek moet eigenlijk wel buiten gebeuren, omdat natuurlijke ruimte beter bij dynamiek past dan benauwde zalen. Maar het gaat niet om entertainment of leuk samen sporten, het gaat echt om de groepspatronen.

Groepsdynamiek is iets om te doen 

Groepsdynamiek is iets om te doen, te leren herkennen. Dat haalt rode draden naar boven. Daarom heeft teamontwikkeling een rijke historie aan (buiten)activiteiten. 

Met elke activiteit waarbij de groep samen iets doet, onderzoeken we een paar opmerkelijke interacties die zojuist gebeurden.

Gewoonlijk gebeuren in dit proces twee dingen:

  • Onderwerpen die ‘gedoe’ waren, ‘verdampen’. Altijd weer magie als iets wreveligs uitspreken maakt dat de wrevel eruit raakt. 
  • Het reflecteren dat na de activiteiten plaatsvindt, gebeurt steeds meer in de activiteiten zelf als er iets onverwachts in de interactie plaatsvindt: dat wat de procesbegeleider doet, kunnen deelnemers na kort afkijken uitstekend zelf.

Grip krijgen op groepsdynamiek  

Wat groepen ontdekken, is dat je grip op je groepsdynamiek kunt krijgen als teamleden hun werk doen en zich daarnaast ook openlijk afvragen ‘wat gebeurt hier eigenlijk?’ Groepen hebben dezelfde verantwoordelijkheid als individuen om zich niet te laten regeren door gewoontepatronen  ("bij ‘ja maar’, zuchten we subtiel") Want dat levert vaste reflexen op. Te star om mensen recht te doen.
Een goede groep is niet het resultaat van een virtuoze leider, het is een groep met volwassen mensen die af en toe van een afstandje naar hun werk kijken en hardop vragen wat er speelt. Dat is eigenlijk geen magie, dat kun je gewoon  leren.

Meer informatie