Adviseur en trainer MZ met specialisme arbeidsvoorwaarden

Ik ben een ervaren trainer en adviseur van ondernemingsraden, die eerst goed luistert naar de klant en vervolgens samen op zoek gaat naar creatieve oplossingen voor vraagstukken die taai of ingewikkeld kunnen zijn.

Trainer
De trainingen die ik opzet voor ondernemingsraden, zetten deelnemers in beweging en geven energie. Daarbij komen we altijd tot een inzetbaar resultaat. Mijn klanten kunnen startende ondernemingsraden zijn die een sterk team willen worden en tot een plezierige en effectieve rol- en taakverdeling willen komen, maar ook raden die al jaren samenwerken en met een ingewikkeld vraagstuk worstelen. Bij De Beuk lopen we voorop in het ontwikkelen van nieuwe participatieve medezeggenschap.
Ik deed trainingen en advieswerk bij onder meer Alliance Healthcare, Amarant, Ardagh Glass, Stichting Arq, Dimence, Gemeente De Ronde Venen, Zuidwester, Humanitas, GGD Rotterdam Rijnmond, Hema, Lantaren Venster, Neste Oil, Schiphol, Vancis, Yakult, Marsh, Mercer, CNV.

Adviseur Arbeidsvoorwaarden
Steeds vaker zijn ondernemingsraden direct betrokken bij het tot stand komen van collectieve arbeidsvoorwaarden. In een training leer ik de OR hoe te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden en vervolgens begeleid ik het daadwerkelijke onderhandelingsproces. Het kan daarbij gaan om een harmonisatie van arbeidsvoorwaarden, vernieuwing van het arbeidsvoorwaardenpakket of een sociaal plan. Als jurist kan ik tevens onderzoeken wat de beste juridische borging biedt van afspraken met de OR, bijvoorbeeld door het opstellen van een OR-convenant en een incorporatiebeding.
Zie ook Arbeidsvoorwaardenlift. Lees meer in het artikel De OR als onderhandelaar over arbeidsvoorwaarden in OR-informatie.

Visievorming
Wanneer een OR een eigen visie heeft ontwikkeld op de organisatie en de toekomst, wint het gesprek met het management aan kwaliteit. Op inventieve wijze begeleid ik teams naar het formuleren van een eigen missie, visie en strategie. Ik zet daarbij methodes in die de deelnemers optimaal prikkelen: dialoog, debating, futuren, brainstormsessies.
Zo ontwikkelden wij samen met de OR en de bestuurder van Gemeente De Ronde Venen een kompas waarmee de OR vraagstukken kan beoordelen en de juiste prioriteit geven.

Methoden
Ik verdiep mij voortdurend in nieuwe methodieken en pas deze toe in adviestrajecten en trainingen, zoals Osterwalder (Business Model Generatie), Rock (Your Brain at Work), Cialdini (Invloed), Gratton (Werkrevolutie), Nauta (Tango op de werkvloer) en Covey (o.a. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap).

Films
Mijn passie voor films en film maken is in mijn werk terug te vinden doordat ik in mijn trainingen filmfragmenten gebruik, samen met een groep (teambuilding!) films maak en bijvoorbeeld hun  visie verfilm om deze te communiceren met de organisatie. Bekijk het filmportret dat ik maakte over Gerdi Verbeet als ambassadeur participatie en medezeggenschap.

Bernard Jan 
de Groot adviseur/trainer
Bernard Jan de Groot
M 06 82 05 84 55
E  bernardjandegroot@beuk.nl