De Beuk: creatieve, ondernemende professionals

De Beuk staat voor een actief samenwerkingsverband van ondernemende professionals. We delen onze visie en ambitie om aan maatschappelijk relevante opdrachten te werken. We houden van ons vak en houden elkaar scherp door samen te werken en samen te leren. 

We zijn trots op onze geschiedenis van meer dan 35 jaar training en advieswerk in de publieke sector en hebben plezier in vanuit het heden naar de toekomst kijken: ontwikkelingen in maatschappij en politiek en de rol die wij daarin kunnen spelen als helpers en denkers, met inhoud en proceskunst.

Onze drijfveer is onze veranderkundige en organisatiekundige expertise in te zetten voor een samenleving waaraan mensen actief willen en kunnen deelnemen en waarin ze zich ontwikkelen. 

We zijn betrokken bij veel belangrijke maatschappelijke organisaties en hun roerige geschiedenissen. We zijn steeds aan de slag aan de voorkant van maatschappelijke ontwikkelingen: veranderende arbeidsverhoudingen en medezeggenschap, nieuw samenspel tussen overheid, burgers en maatschappelijke organisaties, cocreatie in gebiedsontwikkeling, decentralisaties in het sociale domein - wij pakken het op en brengen het verder.Historie

De Beuk is in 1978 opgericht door vijf maatschappelijk bevlogen mannen uit de wereld van sociaal-democratische politiek en media. Hun eerste werkzaamheden waren presentatie- en mediatrainingen aan Tweede Kamerleden, gericht op - ook toen al - het verkleinen van de kloof  tussen politiek en burgers. In de decennia die volgden waren we adviseurs en trainers voor  sociale bewegingen (vrouwen- en homobeweging, milieubeweging, vakbeweging, ontwikkelingssamenwerking), openbaar bestuur en medezeggenschap.

Wie we zijn
Meedenkers en dwarskijkers

Meedenkers en dwarskijkers

In 2008 schreven we het boek Meedenkers en dwarskijkers over het verhaal van De Beuk en de veranderde samenleving. De hoofdstukken zijn te downloaden:

 1. De voorgeschiedenis
 2. Ontwikkeling: Van partij naar maatschappij
 3. Emancipatie: Werken er ook mannen bij De Beuk?
 4. Medezeggenschap: Van polarisatie naar polderen
 5. Organisatiekunde: Tussen roeping en professie
 6. Diversiteit: Als de samenleving verkleurt
 7. Cultuurverandering: Blik op de buitenwereld
 8. Internationaal: De wereld als ervaringsgebied
 9. Politieke participatie: Steeds op zoek naar de burger
 10. Eigen organisatie: Leven en werken bij De Beuk
 11. Toekomst: De Beuk duurzaam bijzonder