Dick Termond

  Begeleiding van ondernemingsraden bij het moderniseren van medezeggenschap met unieke methodiek Plan W®️.

  Certified Management Consultant (CMC)

Ontvang het gratis Handboek Moderne Medezeggenschap

Bestel hier het boek

Verleg je grenzen

Vergroot je betekenis

Versterk de organisatie

 

 

Met Guided Reinvention van Plan W

Met Guided Reinvention van Plan W vergroot je de betekenis van de OR aanzienlijk, versterk je niet alleen de medewerkers, maar ook de organisatie zonder dat het je meer tijd of geld kost, en zelfs als je bestuurder de meerwaarde van medezeggenschap nog moet ontdekken.

Medezeggenschap gaat mij aan het hart

Ik zie OR-en zich weinig bezighouden met ‘de bedoeling’. Dat wat er in hun hart en ziel leeft, komt nauwelijks aan bod. Wel zie ik ze stoeien met missies, visies, procedures, strategische plannen, vroegtijdige invloed of teambuilding, waar dat fundamenteel weinig vooruitgang oplevert. Dat gaat me aan mijn hart. Medezeggenschap heeft een enorm en onderschat potentieel voor organisaties. Om daarbij te komen moet je naar de reden van zijn bestaan: de invloed van medewerkers. Maar niet meer op de manier zoals dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw is bedacht. Dat is even wennen, maar de moeite meer dan waard. OR en bestuurder kunnen samen de organisatie enorm versterken door de invloed van medewerkers op een moderne manier in te richten. OR-leden willen en kunnen dan van grote betekenis zijn. Daarom is Plan W ontwikkeld een methodiek om moderne medezeggenschap toe te passen. Ik wil het beste voor organisaties en hun medewerkers. Daar span ik mij graag voor in.

Mijn filosofie

Simpel: terug naar wat jou als mens, als medewerker van jouw organisatie raakt of bezighoudt. Terug naar wat je collega’s bezighoudt. Samenwerken met alle partijen in de organisatie (dus ook de bestuurder) om tot aansprekende resultaten te komen. En daarbij leer je veel over hoe een organisatie werkt (handig voor nu en later). Dat is wat mij betreft moderne medezeggenschap.

 

Mijn betrokkenheid

Je krijgt mijn hulp en ruime ervaring bij het moderniseren van jouw medezeggenschap die geborgd is in de gepatenteerde methodiek van  Plan W. Die eindigt niet na een tweedaagse training, maar stopt pas als het allemaal draait zoals het moet. En, je krijgt niet alleen veel gratis materiaal en advies, maar ook mijn betrokkenheid.

Ik wil het gratis Handboek Moderne Medezeggenschap

Het gratis Handboek Moderne Medezeggenschap van Plan W bevat drie delen. Het eerste deel helpt de gehele OR methodisch om de medezeggenschap te moderniseren, het tweede bevat achtergrondartikelen, gereedschappen en analyses (die je ook los kunt lezen) en het derde deel tenslotte helpt nieuwe OR-leden systematisch bij het inwerken.

Ik wil hier graag meer over weten

De specialismes van Dick Termond

Hoe moderniseer je jouw medezeggenschap?

Wie ben ik en wat houdt mij bezig?

Als enig kind krijg je alles, ook de minder leuke dingen. Mijn moeder leed een leven lang aan depressiviteit en zat met de regelmaat van de klok in inrichtingen. Mijn vader was nogal beschadigd door een twistzieke moeder en wilde met de wereld weinig te maken hebben. Dat ik op de basisschool qua leerprestaties niet vooruit te branden was, leverde mij lang het beeld op dat ik dom was. Van de LTS, kwam ik bij de Koninklijke Landmacht als monteur motorvoertuigen. En daarmee was de zoektocht geopend naar wie ik was en wat ik werkelijk kon. Automonteur, buschauffeur, vrachtwagenchauffeur, bijstand maatschappelijk werker, smokkelaar, maatschappelijk werker, straathoekwerker, administrateur (moet je mij echt niet laten doen, hoor) en iedere keer een opleiding erbij. Na een ernstige ziekte en een burn out begreep ik pas echt dat ik niet dom was en dat dat niemand bewezen hoefde worden. Met al de nodige ervaring als trainer kwam ik in 1993 bij De Beuk Organisatieadvies. Het was knokken om mijn plaats te vinden en krijgen, maar ik ben De Beuk tot op de dag van vandaag dankbaar voor wat ze mij mogelijk heeft gemaakt. Ik heb me kunnen ontwikkelen, groeien en heb veel energie kunnen steken in de innovatie van medezeggenschap. En dat is niet zonder resultaat gebleven. En ik voel me in dit vak  als een vis in het water. Ik ben een gelukkig en bevoorrecht mens.

Bijdragen van Dick aan de ontwikkeling van medezeggenschap

 • 2005: ontwikkelt met collega’s van De Beuk Organisatieadvies MZ-Samen. De grondgedachte: samenwerking tussen bestuurder en ondernemingsraad is cruciaal voor het succes van de medezeggenschap.
 • 2006: start met collega’s van De Beuk Organisatieadvies de innovatiewedstrijd “Verbeter de medezeggenschap blijvend”. Dick begeleidde de uiteindelijke spraakmakende winnaar van deze wedstrijd de GGZ Noord en Midden Limburg. Hij ontwierp met hen een medezeggenschapssysteem met regiegroepen.
 • 2007: start met steun van het Ministerie van SZW het project “Rotterdam 010” met de bedoeling professionals in de MZ-sector te stimuleren tot innovatie van de medezeggenschap.
 • 2003 – 2018: doet in zijn praktijk als trainer en adviseur veel ervaring op met de ontwikkeling en toepassing van ‘nieuwe vormen van medezeggenschap’.
 • 2010: publiceert bij Academic Services het boek “De kunst van het betrekken, Parels van participatie”,een praktisch onderzoek naar alternatieve vormen van participatie en medezeggenschap en belangrijke aspecten daarvan.
 • 2014: ontwikkelt “Guided reinvention”, de methodische uitwerking  voor het ondersteunen van ondernemingsraden en bestuurders bij het aanpassen of ontwikkelen van bij de organisatie passende medezeggenschap.
 • 2014 – 2015: Ondersteunt Gerdi Verbeet als eerste ambassadeur Participatie en medezeggenschap.
 • 2015 – 2016: ondersteunt Ruud Vreeman als opvolger van Gerdi Verbeet.
 • 2017. Start plan W, gebaseerd op waardegedreven medezeggenschap.
 • Verdere publicaties onder andere: Pamflet 2.nl, artikel Oei, ik groei. Vijftig verhalen over sociale innovatie. onder redactie van Aukje Nauta, Guurtje van Sloten en Cristel van de Ven. Uitgegeven door uitgeverij Sinds1838.
 • Medezeggenschap en organisatieontwikkeling. Artikel Afstandsbediening werkt niet meer. Vier scenario’s in de praktijk onder redactie van Marc van der Meer en Evert Smit, 2009.
 • OR strategie en beleid, artikel MZ Samen, thema 22, onder redactie van Nico Manshanden, 2011.
 • Tijdschrift Conflicthantering, artikel Ervaringen met nieuwe vormen van medezeggenschap, Tijdschrift Conflicthantering, Nummer 8, 2011, jaargang 6

 

Ontvang het gratis Handboek Moderne Medezeggenschap (PDF of e-Pup)

Het Handboek Moderne Medezeggenschap is gratis en daarin vind je de volgende drie onderdelen:

 • Methodiek voor modernisering van de medezeggenschap met de gehele OR
 • Methodiek voor nieuwe OR-leden 
 • Achtergrondteksten, analyses en gereedschappen

Ontvang het Handboek

De medezeggenschap die we met Dick ontwikkeld hebben, past als een handschoen om onze organisatie.

–––
.
.

De vraag waarom wij een OR wilden, verraste mij bijzonder. Ik moest bekennen dat ik daar geen antwoord op had en het was het begin van een inspirerend proces en een mooi resultaat.

–––
.
.

We hebben nu helder voor ogen waar we heen willen. De overlegvergadering is nu inspirerend en levert steevast veel op. Stijve vergaderingen zijn er niet meer bij.

–––
.
.

Dank voor je kritisch opbouwende aanpak van een uitdagend project. Je nuchtere kijk en rijke ervaring hielpen ons enorm.

–––
.
.

De 6 W’s van Plan W®️

Plan W is een methodiek om de medezeggenschap te moderniseren. De onderdelen zijn niet volgordelijk, maar wel essentieel omdat ze als communicerende vaten werken. Veelal begint het proces bij ‘werkwijze’ omdat zich daar veelal de praktische problemen voordoen die tevens de verander-motor zijn.

 • Wie
  Wie betrek je bij het proces?
 • Waarden
  Wat drijft jou? Doe je volgens de wet of volgens je hart?
 • Waarheen
  Weet je jouw waarden goed te vertalen in praktische en aansprekende doelen?
 • Werkwijze
  Hoe pas je de werkwijze van de OR aan op jouw ‘waarden’ en ‘waarheen’?
 • Wijsheid
  Welke kennis en vaardigheden heb je werkelijk nodig met wat je bereiken wilt?
 • Waarmaken
  De praktijk is weerbarstig, dus we laten je na een training niet alleen.

Bestel het Handboek Moderne Medezeggenschap