Drie tips van de specht

Van een opdrachtgever kreeg ik een paar jaar geleden een nestkast, tot de nok gevuld met chocolade-eieren (het was vlak voor Pasen). De kast kwam een paar meter naast een huisje dat  al intensief gebruikt werd door koolmezen. De nieuwe werd wel eens bekeken, maar kwam nooit door de keuringen en bleef onbewoond. 

Een tijdje geleden hoorden we vanuit ons huis stevig timmeren. Met de naaste buren op vakantie prangde de vraag wie er zo hartstochtelijk bezig was. Elk onderzoek vanuit het raam of de tuin leverde niets op. Of misschien toch? Wat op begon te vallen was dat er steeds iets  – niet meer dan een schaduw – snel tussen de bomen verdween. En het geluid leek uit de buurt van de nestkasten te komen. Toch maar eens gaan kijken. Bij de onverklaarbaar onbewoonde nestkast bleek de toegang onder handen genomen. Het gat geschikt voor mezen was verder uitgehakt, duidelijk met de bedoeling de toegang te vergroten. Hier en daar staken splinters uit en met nog een flink stuk te gaan, moest dit het werk van een specht zijn; degene die zich ook regelmatig vertoonde bij de potjes vogelpindakaas die het goed doen onder het vogelvolk. Het is september en deze specht is al bezig met zijn behuizing voor volgend jaar! Wat een planning en voorzienigheid (en wat een klus). 

De moraal voor iedereen die zijn team of organisatie wil verbeteren, of werkt aan verandering?

  • Maak ruimte, neem de tijd en geef niet op (ook als het regent, gewoon lekker doorgaan).   
  • Wees creatief (een mezenwoning kan aangepast worden tot behuizing voor een spechtenfamilie, maar het blijft wel een vogelhuisje). 
  • Herrie maken mag (laat maar horen en zien waar je mee bezig bent, dat vergroot je bekendheid en reputatie).