Podcasts

 

Podcast 4: Leiderschap

Wat betekent leiderschap voor de medezeggenschap, voor een OR? Wilma en Bernard Jan gaan hierover in gesprek met Marc Orbie, voorzitter van de OR van DOW Terneuzen. Deze OR keek verder dan de waan van de dag en vroeg aandacht voor werkgelegenheidsaspecten en het imago van de maakindustrie.

17 juli 2021 — 14 minuten

Download het pamflet waarover Marc Orbie in de podcast spreekt: gemaakt door de gezamenlijke OR-en in de chemische industrie en besproken met vakbonden, werkgeversorganisaties en politici op Europees, landelijk en provinciaal niveau.

Podcast 3: Online vergaderen

Ondernemingsraden vergaderen al ruim een jaar online. Wilma en Bernard Jan maken de balans op: wat heeft het de medezeggenschap gebracht en wat hebben we geleerd van het online vergaderen? We gaan in gesprek met Adriënne Volbeda, ambtelijk secretaris van Amarant, over de voor- en nadelen van online medezeggenschap en bespreken hoe het na de Coronacrisis zal gaan.

9 juni 2021 — 15 minuten

Tips voor online vergaderen:

Podcast 2: Vaccinatiebeleid in organisaties

Wilma en Bernard Jan bespreken hoe zorgorganisaties omgaan met vaccinatiebeleid. Aan het woord is ook Jan van Hassent van de ondernemingsraad bij Zuidwester. Medewerkers die zich niet willen laten vaccineren kunnen zich al snel onder druk voelen staan. De OR dient erop toe te zien dat dit niet gebeurt.

7 mei 2021 — 12 minuten

Podcast 1: Thuiswerkbeleid

Nu we al een jaar thuiswerken blijken veel organisaties nog geen enkel beleid te hebben over thuiswerken. Soms zijn er tijdelijke regelingen om tegemoet te komen in de kosten, maar vaak is er niks geregeld en al helemaal niet voor de lange termijn. De Ondernemingsraad kan het initiatief nemen om tot thuiswerkbeleid te komen. Ook na Corona zal er ongetwijfeld veel vaker thuis worden gewerkt. Wilma en Bernard Jan geven tips aan de OR.

8 april 2021 — 13 minuten