Moderne medezeggenschap

Je OR terug in het hart van de organisatie

Moderne Medezeggenschap van Plan W helpt je om de OR terug te krijgen in het hart van de organisatie. Dit kost je niet meer tijd of inspanning. Het lukt zelfs als je bestuurder geen grote fan van medezeggenschap is.

Het is waar dat er een flinke periode gemoeid gaat met het moderniseren van de medezeggenschap. Daarmee heb je echter wel de garantie dat je een blijvend resultaat boekt. Het is veel duurder wanneer je een korte training doet, waarvan de resultaten de weg naar de praktijk niet vinden.

Ja, ik wil meer weten

Herken je dit?

 • Je bent het zat om vooral bezig te zijn procedures.
 • Je neemt deel aan OR-vergaderingen die tot weinig leiden.
 • Je wilt serieus worden genomen en betekenis hebben als OR.
 • Je wilt meer zijn dan een boodschapper van de achterban of de bestuurder.

Als je er niks aan doet, kan dit gebeuren:

 • Het OR-werk wordt routine. Je gaat zelfs denken dat het zo hoort (volgens de procedures).
 • Het OR-werk wordt corvee (iemand moet het doen).
 • De OR krijgt weinig erkenning en betekenis.

Is er wat aan te doen?

 • Los je grootste probleem (invloed of achterban) deze keer radicaal en out of the box op.
 • Doe je OR-werk vanuit jouw bedoeling.
 • Pas je werkwijze daarop aan.

Bij wie kun je terecht?

We hebben allemaal onze eigen aanpak en specialiteiten.
Bekijk de profielpagina's om te zien wie het beste bij jullie past.

Even een open deur intrappen: de tijden zijn veranderd

Wat geen open deur is: de tijden zijn veranderd, maar de medezeggenschap past zich daar maar moeizaam bij aan. Wat zijn dan die grote veranderingen waar de ondernemingsraad door wordt geraakt? Daar komen de belangrijkste: 

Niet de bestuurder maakt een voorgenomen besluit, maar een conglomeraat van interne en externe partijen. De bestuurder die alle touwtjes in handen heeft, is dood! Leve de nieuwe bestuurder! Werknemers kunnen niet eenvoudig meer worden vertegenwoordigd, daarvoor zijn ze te individualistisch, te hoog opgeleid en hebben ze toegang tot veel, heel veel informatie. Organisaties willen medewerkers meer invloed geven (zoals bij zelfsturing). 

De gevolgen voor de medezeggenschap zijn groot. Hier komen er wat:

Invloed op adviesaanvragen is nog maar nauwelijks mogelijk. De ondernemingsraad die medewerkers vertegenwoordigt, heeft nog weinig kans van slagen. De ondernemingsraad zal medewerkers en organisatie moeten steunen in de beweging naar meer en betere directe participatie. 

Deze gevolgen zijn ingrijpend.

De gevolgen zijn ingrijpend en daar komt nog bij dat er geen medezeggenschap meer mogelijk is die voor alle organisaties hetzelfde is: er moet rekening worden gehouden met zeer verschillende mensen en lokale omstandigheden. Eén soort medezeggenschap voor iedereen is niet meer van deze tijd. Wellicht voelen bestuurders en OR’s de noodzaak tot verandering, maar hebben ze niet zo’n idee hoe het aan te pakken. Daarom moderne medezeggenschap. 

Sucessen!

Het is niet de vorm waar het om gaat, maar het geeft wel een indruk wat we met verschillende opdrachtgevers bereikt hebben.

 • Guerrilla-medezeggenschap 
 • De invloed van medewerkers als hoofddoel en een WOR-cie
 • Integrale medezeggenschap
 • OR met een regieteam en projectgroepen
 • PopUp-medezeggenschap
 • Geen OR, maar wel medezeggenschap

Handboek Moderne medezeggenschap

Bestel het gratis Handboek Moderne Medezeggenschap geschreven door Plan W. Hierin vind je tips voor de hele OR om je medezeggenschap drastisch te verbeteren.

Ik wil het gratis handboek

Moderne Medezeggenschap in een paar minuten

FAQ's


Vraag: Klopt het dat de modernisering van de medezeggenschap een lange periode in beslag neemt en is dat niet een beetje te veel gevraagd?

Antwoord: Het is waar dat er een langere periode gemoeid is met het moderniseren van de medezeggenschap. Daarmee heb je echter wel de garantie dat je een blijvend resultaat hebt. Het is veel duurder wanneer je een korte training doet, waarvan de resultaten de weg naar de praktijk niet vinden.


Vraag: Loop je het risico dat je al je rechten verspeelt als je de ondernemingsraad moderniseert?

Antwoord: Nee!


Vraag: Zijn er condities waaraan je moet voldoen?

Antwoord: geen (onderhuidse) conflicten in de OR, de kwaliteit van het onderling overleg is goed, alle OR-leden zijn bereid gelijktijdig dit veranderingsproces te doen en er is de wil om tijd vrij te maken voor dit proces.


Vraag: Wat kun je beter niet doen als je gaat vernieuwen?

Antwoord: een modellenverkiezing houden, een werkgroep of commissie binnen de OR instellen, voor- en tegenstanders bepalen, een vernieuwing vermijden vanwege de OR-verkiezingen en een complex veranderingsproces op eigen houtje aangaan.


Vraag: Wat kun je beter wel doen?

Antwoord: als één groep optrekken gedurende het proces, het verbeterings- of vernieuwingsproces plannen, sterk leiderschap in de OR ontwikkelen.