Outdoor training

Teamwork

Een team bestaat niet uit sterke mensen, maar uit sterke relaties. Hoe creëer je die? Beweging, onbekende activiteit, natuurlijk gedrag en stilstaan bij de impact zijn ingrediënten die betrouwbare groei geven in teamontwikkeling. Omdat ieders natuurlijk gedrag de beste basis is voor eerlijke samenwerking. Ook later via email of aan tafel.

Ja, ik wil meer informatie

Herken je dit

  • Het ontbreekt in je team aan de zin om samen aan iets te werken.
  • Je team bestaat al een tijdje, maar lijkt meer op los zand. Kun je wel spreken van een team?
  • De samenwerking in het team wordt wel eens besproken, maar verbeteringen blijven uit.

Als je niks doet dan kan dit gebeuren

  • Mensen trekken zich terug in hun eigen werk, de meerwaarde van teamsamenwerking komt er niet uit.
  • Teamontwikkeling ontbreekt, je blijft hangen in uitwisseling.
  • Er wordt niet of nauwelijks geleerd, door individuen en het team.

Is er wat aan te doen?

  • In plaats van erover te praten, doe iets met elkaar. Liefst buiten, om de lucht die het geeft.
  • Doorgrond de patronen in wat je doet en welk effect dat heeft. Vergelijk wat je bedoelt met wat er gebeurt.
  • Wees elkaar letterlijk nabij, ondersteun, leid en volg en merk hoe je de gun-factor met elke beweging handen en voeten geeft.

“IEDER MENS KAN VERSCHIL MAKEN”, door Adinda Bremer

Bij teams valt vaak op dat één of twee personen bepalend zijn voor de groep. In wezen beinvloedt natuurlijk ieder teamlid de groep. Of kan dat doen. En nog een stapje verder is het natuurlijk zo dat ieder van ons in vele situaties een verschil kan maken, impact kan hebben. Vaak willen we dat ook, maar doen we het weinig. In groepen, situaties, relaties die niet prettig lopen, weten we niet goed wat we moeten doen om het verschil te maken. Dan houden we ons op de vlakte. En dat wringt toch.
Je kunt bij terecht voor individuele wensen rondom alles dat ‘vastzit’: stress, depressie, patronen. Of met persoonlijke vragen rond je leiderschap, impact of interactie met anderen. Je kunt ook terecht voor teamontwikkeling. Om ieder meer tot zijn recht te laten komen. Om samen te werken als geheel.
Om een idee te geven, hier wat thema’s.

 

Hoe werk ik samen met die ene collega?

Of eigenlijk: hoe zet ik mijn eigenheid in in mijn leiderschap of samenwerking? Relaties zijn alles, ze zijn spiegels, ze zijn irritant, ze zijn voedend. De wereld om je heen is maar beperkt beïnvloedbaar, maar zelf ben je wonderlijk veelzijdig en de mensen om je heen regelen die ontdekkingstocht.

 

Wat doe ik met lichamelijke klachten waar lichamelijk geen reden toe lijkt?

Ik was zelf vanaf mijn zesde jaar slapeloos. Na een kwart eeuw onderzoeken was echt duidelijk dat er geen medische reden voor was. Ik heb toen de knieval gemaakt dat het misschien ‘psychisch’ was en leerde ‘ermee omgaan’. Een eye opener.

 

Wat zijn interculturele vaardigheden en hoe zet je die in. En ben je dan nog jezelf?

Mijn moeder is Indonesisch van aard en houdt van rijst en bescheidenheid. Mijn vader en klasgenootjes waardeerden aardappelen en assertiviteit. Ik groeide op en zocht ‘de beste manier van leven’. Ik voelde dat ik zo van de verschillen hield. Zoals je van rijst én aardappelen kunt houden, kan dat ook van bescheidenheid én assertiviteit.

 

Wil je verschillen benutten?

Teams bestaan uit verschillende personen en die zijn verschillend. We benoemen verschillen soms in termen van ‘beter’ en ‘slechter’. Heel irritant voor degene die ‘slechter’ genoemd wordt en teamwerk wordt er meestal niet ‘beter’ op. Dat kan echt anders.