Tom Leest

    stakeholdermanagement, strategisch omgevingsmanagement, participatie, stedelijke ontwikkeling, onderhandelen, image building, presentatietechniek, debating, bestuurskunde

Omgevingsmanager, trainer politieke vaardigheden en trainer ondernemingsraden

Duurzame resultaten boeken in een drukte van belangen, daar ligt mijn kracht. Ik heb een schat aan ervaring in de lokale politiek, bewonersparticipatie, medezeggenschap en omgevingsmanagement voor grote infrastructurele projecten. Op al deze terreinen gaat het in mijn ogen om sterke relaties die tegen een stootje kunnen. 

 

Ja, ik wil de tien gouden tips over succesvol omgevingsmanagement

Herken je dit?

Je bent als omgevingsmanager betrokken bij complexe processen en krijgt te maken met weerstand. Van jou wordt door het management verwacht dat je in een wirwar van belangen tot breed gedragen oplossingen komt en je merkt dat je stokt. 

 

Als je niks doet

Als je niks doet, verlies je het overzicht en verwatert de structuur die je voor ogen had. Relaties met belangrijke stakeholders staan onder druk en de gehoopte win-win komt niet tot stand. 

 

Oplossing

Met mijn hulp leer je een duidelijke issue- en stakeholder-analyse te maken, zodat je samen met je team een strategie kunt bepalen en de daarbij horende vaardigheden kan ontwikkelen. 

 

 

Over mij

Ik sta voor goede relaties, luister actief en probeer vanuit verschillende invalshoeken tot gedragen oplossingen en besluiten te komen. Na mijn studie bestuurskunde heb ik diverse ervaringen opgedaan, zowel in het bedrijfsleven als in het publieke domein. Het HSL-Zuid project wekte mijn fascinatie voor ruimtelijke ingrepen met een grote impact op de omgeving. Voor de Directie Participatie van het Ministerie van IenW werkte ik aan ‘Inspraak Nieuwe Stijl’ om besluitvormingsprocessen sneller en beter te maken. In 2008 en 2009 was ik gastdocent aan de McGill universiteit in Montréal, Canada. In die periode maakte ik ook als vrijwilliger deel uit van de Obamacampagne in de VS, een ervaring die mij tot op de dag van vandaag inspireert. Ik heb een goede beheersing van zowel de Engelse als Franse taal. Na mijn terugkomst in Nederland werd ik trainer, adviseur en omgevingsmanager bij De Beuk Organisatieadvies. Al sinds mijn studietijd ben ik actief in de politiek. Ik was ruim zeven jaar deelraadslid in Amsterdam West en ken de politiek-bestuurlijke processen in een stad van binnenuit. Momenteel ben ik raadslid in mijn huidige woonplaats Leiden.

Samen met mijn vrouw en drie kinderen woon ik nu met veel plezier in Leiden. Als het even kan, ga ik graag hardlopen. Daarnaast ben ik een fanatiek voetballiefhebber en fan van de beste club van Nederland 😉

Wat zeggen opdrachtgevers?

Tom kent zowel de taal van bestuurders als van bewoners- en belangengroepen, iets wat hem enorm helpt in zijn opdrachten op het gebied van omgevingsmanagement en participatie.

–––
.
.

Tom is een intelligente, zeer deskundige omgevingsadviseur. Hij combineert een nuchtere, zakelijke manier van doen met een groot empathisch vermogen als het gaat om zorgen van gewone mensen. Tom is innemend en je kunt vreselijk met hem lachen.

–––
.
.

Tom stimuleert als gespreksleider de groep om actief mee te doen. Hij is enthousiast en heeft veel kennis en ervaring op het gebied van medezeggenschap, zowel vanuit de zijde van de ondernemingsraad als vanuit de bestuurder

–––
.
.

Zijn feedback is scherp en goed toepasbaar. Zijn werkwijze is verfrissend en als gespreksleider is hij flexibel en goed benaderbaar. De inhoud en uitkomsten van de training waren voor ons direct toepasbaar in de praktijk

–––
.
.