Dorien de Wit

  drs. T.H.M. de Wit CMC

  Staat organisaties en netwerken bij in motiverend, inspirerend en productief samenwerken en communiceren

Overzicht van blogs en publicaties
 • Als betrokken procesbegeleider en gespreksleider zorg ik voor gesprekken met vaart, lichtheid en resultaat. 
 • Ik stel lastige zaken helder aan de orde, met de juiste toon. 
 • Bij lastige kwesties en conflicten treed ik op als bemiddelaar.
 • Ik werk aan het vinden van gezamenlijke grond om ambities te verwezenlijken.
 • Mijn ruim dertig jaar advieservaring zet ik in voor het aanboren en versterken van veranderkracht en samenwerking.
 • Ik kijk steeds welke mensen en partijen erbij nodig zijn en geef vorm aan effectieve participatie.
 • Governance, communicatie en inclusie zijn mijn favoriete thema’s. Zowel in het ruimtelijke als het sociale domein.

Organisatieverandering

Deze tijd vraagt om veel beweging in en tussen organisaties. Het goede nieuws is: beweging is overal gaande, ook zonder plan. Op allerlei plaatsen, bij heel veel mensen. Echte verandering komt in het werk zelf tot stand. Met ander gedrag, andere vaardigheden en een andere houding. Als veranderkundige kan ik dat zichtbaar en groter maken. En helpen vertalen naar de missie, de strategie en de samenwerking van de organisatie/het netwerk. 

Samenwerken en participatie

Met meer partijen samenwerken aan een maatschappelijke opgave klinkt in het begin altijd als een reuze goed idee. In de praktijk verwordt samenwerking echter vaak tot een tijd vretende overlegmachine, met veel verantwoordingsdansjes. Energie en enthousiasme ebben weg. Dat kan anders.
Mijn inzet leidt tot slim inrichten van een samenwerkingsverband, prettig programmamanagement en een praktische werkwijze en communicatie. Daarbij is het benutten van verschillen in de samenwerking – qua professie, stijl en cultuur – mijn uitgangspunt.

Heidagen en conferenties

Veel van mijn opdrachten bestaan uit gespreksleiding en procesbegeleiding van samenwerkingsverbanden en conferenties met stakeholders. Ook  adviseer en begeleid ik teams (colleges, besturen, stuurgroepen, toezichthouders) in slim en effectief samen werken.

Wie ben ik

Ik houd van water (beweeglijk, praktisch en creatief), van tijdelijkheid (oplossingsgericht en nergens langer dan nodig) en van mensen die samen iets koesteren en verder brengen (hun ambitie, een droom, een project of klus). Ik ben zakelijk zelfstandig, professioneel verbonden aan coöperatie De Beuk, en trots op hoe we het vak van organisatieadviseur ontwikkelen vanuit onze gedeelde maatschappelijke betrokkenheid. Voorheen was ik onder meer 20 jaar directeur van De Beuk Organisatieadvies. Ik ben opgegroeid in Rotterdam, opgeleid als andragoloog (universiteit Utrecht) en veranderkundige (VU Amsterdam) en geschoold in Deep Democracy. 

Ik ben ook: voorzitter Raad van Commissarissen van wooncorporatie Talis, lid Raad van Toezicht welzijnsorganisatie PK in Utrecht (U Centraal – JoU – SJP), bestuurslid Dress for Success Utrecht, bestuurslid Ringpark Dichterswijk en lid Commissie Omgevingskwaliteit van Apeldoorn.

 

Ik houd van water
(beweeglijkheid, praktisch en creatief)

Je werd door iedereen als zeer prettig en deskundig beoordeeld tijdens het debat. Niets dan complimenten! Met name het feit dat je goed controle hield en af en toe zaken lekker klein kon houden met een geintje en een knipoog

–––
.
.

Wij kijken tevreden terug op de bijeenkomst. De sfeer was goed, opbrengst was goed, en van diverse kanten ontvingen we complimenten over jou: veel deelnemers vonden jouw begeleiding als dagvoorzitter erg prettig en je doorvragen zorgde voor een betere discussie. Daar hebben wij veel aan gehad.

–––
.
.

Prettig dat je zichtbaar maakt dat de oorzaak bij het handelen van beide partijen ligt, zodat de kans op ‘Zwarte Pieten’ kleiner wordt, en niet één partij zich in het defensief hoeft te voelen

–––
.
.

Dank voor de goede samenwerking. Volgens mij een leerzaam en waardevol traject waar we heel wat van hebben geleerd. Daarbij hebben we een mooi richtinggevend document. Inderdaad, wat je zegt, nu waarmaken!

–––
.
.