Organisatiecultuur

Cultuurverandering

Organisatiecultuur gaat over gedrag, symbolen, rituelen en over waarden en normen. De cultuur van de organisatie is wat de medewerkers met elkaar verbindt. Maar de cultuur kan ook danig in de weg zitten, wanneer deze niet aansluit bij wat je als organisatie wilt zijn en bereiken. Werk er gestaag aan, wees zelf congruent en verwacht geen reuzenstappen.  

Ik wil meer weten

Herken je dit?

  • De organisatiecultuur staat haaks op de doelen van de organisatie.
  • De cultuur van de organisatie beweegt niet mee met nieuwe vereisten uit de omgeving.
  • Oud gedrag maakt vernieuwing moeilijk.

Het gevolg is:

  • Je organisatie/afdeling/team is lang niet zo effectief als nodig.
  • Verschillen worden niet getolereerd; jonge en nieuwe mensen haken af.
  • Het lukt maar niet een meer eigentijdse organisatie te worden.

 

Wat kun je eraan doen?

  • Onderzoeken welke rol de cultuur van de organisatie speelt.
  • Aandacht besteden aan gedrag, symbolen, rituelen en waarden en normen.
  • Kleine maar belangrijke veranderingen in de cultuur van de organisatie versterken.

Bij wie kun je terecht?

We hebben allemaal onze eigen aanpak en specialiteiten.
Bekijk de profielpagina's om te zien wie het beste bij jullie past.

Organisatiecultuur gaat over gedrag, symbolen, rituelen en over waarden en normen. De cultuur van de organisatie verbindt de medewerkers. Zowel in trots op de identiteit en de resultaten, als in contraproductieve karaktertrekken. Juist daarom is de cultuur van de organisatie niet zomaar even te veranderen.

Vroeger werd nog wel eens gedacht dat cultuurverandering met zeepkistverhalen tot stand kwam; intussen weten we wel beter. Een inspirerende ambitie, gezichtsbepalende beïnvloeders in de organisatie, experimenten, energie in vernieuwing vormen elementen die de cultuur van een organisatie in beweging kan krijgen. Organische verandering van de organisatie. Meer naar buiten gericht, beter omgaan met verschillen, samenwerkingsgericht in plaats van eilandjes, ruimte voor initiatief, elkaar weten te vinden, leren van fouten, leren van elkaar.

Onze historie met organisatiecultuur gaat ver terug. In 1988 publiceerde De Beuk ‘De Banaan wordt bespreekbaar’ over een grote cultuurverandering bij de gemeente Groningen. Sindsdien hebben we in vele organisaties de cultuur onderzocht en beweging in de organisatiecultuur verder gebracht.

Kijkwijzer voor cultuurveranderprocessen

Dorien de Wit publiceerde het artikel ‘Kijkwijzer voor veranderaars. Lerend veranderen in overheidsorganisaties’ in Holland Management Review, maart-april 2016 (pp. 55-63)

Laat dit artikel zien

Cultuurverschillen productief maken

Dorien de Wit schreef het artikel ‘Hoe alliantiepartners hun onderlinge verschillen productief kunnen maken’ in Holland Management Review 171  (januari-februari 2017, pp. 65-71).

Laat het artikel zien