zwermformatie

Samenwerking

Samenwerking ontstaat door fitness for use

Hoe ontwikkel je samenwerking als het er niet is en er wel moet zijn? Goede samenwerking zit in het kleine. Naast het grote gemeenschappelijk doel en het bijpassende actieplan, is er een oplettendheid nodig om de kloof te overbruggen van goede bedoelingen naar werkbare overeenkomsten. Die oplettendheid heet vaak collaborative intelligence, samenwerkingsintelligentie. Net als emotionele intelligentie ooit een eyeopener was, laat samenwerkingsintelligentie je verrassen.

Ik wil graag informatie

Herken je dit?

  • Samenwerking in je team voelt als corvee en tijdverspilling.

Het gevolg is:

  • ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’, wordt vaak lachend geciteerd, maar tot goede samenwerking komt het niet.

Wat kun je eraan doen?

  • Overbrug de kloof van goede bedoelingen naar werkbare overeenkomsten.
  • Reageer op verveling met iets om te lachen.
  • Ontwikkel en benut je antenne voor kleine dingen die samenwerkingsintelligentie ondermijnen of bevorderen.

Bij wie kun je terecht?

We hebben allemaal onze eigen aanpak en specialiteiten.
Bekijk de profielpagina's om te zien wie het beste bij jullie past.

Het gaat om de kleintjes 

Bij samenwerking zijn het zelden de grote fouten die het probleem vormen, het zijn de kleine fouten. Die we laten glippen in plaats van er adequaat op te reageren. Reageer op verveling met iets om te lachen. We hebben de antenne, maar we laten vaak na om iets met de informatie die binnenkomt te doen. Terwijl we weten wat een tijdsverspilling samenwerking met verveelde mensen is.

Zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Teams en organisaties hebben eenzelfde uitdaging bij het tot leven brengen van hun plannen: andere mensen. Mensen zijn echt verschillend in hoe ze informatie verteren, vragen formuleren, tot betrokkenheid komen.

Samenwerkingsintelligentie gaat over de alertheid om iets te doen met de informatie die je opvangt. Teamleden zijn geen klasgenoten met ieder een eigen proefwerk, maar vogels die vrij vliegen en zwermformaties creëren.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ik wil wel een adviseur spreken