Storytelling

Wat een verhaal

Storytelling geeft inzicht in hoe mensen iets hebben beleefd en wat het effect op hen is geweest. Het is een levendige manier om een evaluatie vorm te geven. Een tevredenheidsonderzoek levert vooral kwantitatieve gegevens  op, verhalen geven kwalitatieve kleur aan cijfers. Gebruik storytelling als je op zoek bent naar hoe het echt zit.

Herken je dit?

  • Droge feiten worden slecht gelezen en begrepen.
  • Opsomming van gegevens heeft weinig impact.
  • Feiten raken niet.

Het gevolg is ...

  • Informatie komt niet tot leven en inspanning gaat verloren.
  • De kern van de boodschap gaat verloren.
  • Relevante betekenisgeving wordt gemist.

Wat kun je eraan doen?

  • Storytelling inzetten om feiten tot leven te brengen en kleur te geven.
  • Echte verhalen van gebruikers ophalen en benutten.

Bij wie kun je terecht?

We hebben allemaal onze eigen aanpak en specialiteiten.
Bekijk de profielpagina's om te zien wie het beste bij jullie past.

Verhalen onthoud je veel gemakkelijker en verhalen worden gedeeld

Soms is het lastig om de echte kern uit feiten en cijfers te halen. Kwantitatief onderzoek geeft ons veel informatie, maar is vaak een droge opsomming van gegevens. Verhalen brengen feiten en cijfers tot leven en geven kleur. Verhalen onthoud je ook veel gemakkelijker en verhalen worden gedeeld.

Verhalen zijn leuk om te vertellen, boeiend om te lezen en ze geven ons veel informatie over de ervaring en de beleving van de verteller. Ze raken je in het hart.

Als we onderzoek doen naar de resultaten van een aanpak of beleid zet De Beuk regelmatig de methode storytelling in. Bijvoorbeeld om te horen hoe cliënten de hulpverlening van het buurtteam ervaren. Waar waren ze nou echt mee geholpen? Over welke aanpak zijn ze zo enthousiast dat ze het aan iedereen zouden aanraden? Of: wat werkt nou echt in burgerparticipatie? Wanneer voelde een bewoner zich echt gehoord en vond hij dat zijn inspanningen de moeite waard waren? Wat was daarbij het allerbelangrijkste?

Door verhalen op te halen, te bundelen en er met elkaar de rode draden uit te halen leren we veel over wat wel en niet werkt. Welke manier van werken gewaardeerd wordt en waarom. Het geeft inzicht in het resultaat en effect van een werkwijze of aanpak. De handreikingen en lessen die storytelling opleveren worden geborgd in de vervolgaanpak. En het proces van storytelling levert een mooi boekje verhalen op als leerzame tussenstand.

Gebruik storytelling als je op zoek bent naar resultaten en effecten

Ik wil meer weten