De charme van Bremen

Bolderkargroep in Bremen – foto: Dorien de Wit

Bremen is een Hanzestad in het noorden van Duitsland en heeft daarmee niet vanzelfsprekend een aangename buitentemperatuur in februari. En toch is er een hoop te doen en te zien op straat. Vooral groepsgewijs.

Het eerste wat opvalt, zijn de bolderkargroepen: rond bolderkarren vol bier, sap en ballonnen staan groepen jonge mensen met drankjes in de hand geanimeerd te praten. Op de kades langs de Wezer, maar ook bij de haven van het transformatiegebied Uberseestadt. Het ziet eruit als mobiele zelfgekozen locaties voor VrijMiBo’s, verjaardagen en zondagochtendkoffies. Sommige bolderkarren hebben ook een eigen muziekbox en niet zelden dragen alle mensen eromheen een of ander club-teken. Op vrijdagmiddag zijn er overal wandelende groepen, op zoek naar de beste plek, met de bolderkar in hun midden. Soms een beetje kleumend, maar altijd aanstekelijk vrolijk. En als het regent, verplaatst de bolderkar plus groep zich gewoon naar de kades onder de bruggen.

In hetzelfde weekend maak ik twee keer mee dat er stromen mensen met biertjes in de hand en in opgewekte gesprekken over straat lopen. De meesten hebben een groen-witte das om en sommigen een blauw-witte. Het favoriete Werder Bremen speelt die middag tegen de net iets minder favoriete Bremer Sv. Vroeger woonde ik onder de rook van het Feyenoordstadion en daar zag ik vaak een tsunami (hoewel we dat woord toen nog niet kenden) Feyenoordfans de Valkenoordse brug over lopen naar De Kuip, uiteraard in rood-wit getooid. In mijn herinnering waren het toen alleen mannen, maar zo niet in Bremen: alle leeftijden, groepjes jongeren, ouderen, vrouwen, mannen en hele gezinnen. En iedereen met bier of water in de hand en een voorraadje onder de arm.

Ook in hetzelfde weekend: een demonstratie voor Oekraïne en twee vieringen van de verjaardag van de oudste zoon van de profeet Mohammed op verschillende plaatsen. Met vlaggen, gezang en leuzen. Overal even gemoedelijk. Misschien tweehonderd, maar steeds zeker honderd mensen bijeen.

Voor mij zit de charme van Bremen niet alleen in de rivier met haar kades, het mooi gerestaureerde historische centrum en de transformatiegebieden met hippe ondernemingen en nieuwbouw. Hoe de Bremenaren hun openbare ruimte gebruiken, straalt eigenaarschap en verbondenheid uit, op een manier die ik nog niet vaak zo heb gezien!