Huppelen van werkplezier

Huppelen van werkplezier
Afbeelding gebaseerd op foto StockSnap via Pixabay

“Goedemorgen lieve mensen, wat ben ik blij om jullie weer te zien”, zegt een collega als hij ons kantoor binnenloopt. Cynisch als ik ben, vraag ik me af of hij het meent. Hij klinkt oprecht en als ik mijn twijfel laat varen, is het heerlijk om de waardering die eruit spreekt te ervaren.
Zelf loop ik op het werk met een hoofd vol to-do-dingen die hun prioriteit bevechten.
Het werkplezier dat mijn collega uitstraalt, wil ik ook wel, al is het maar omdat ik de woorden van de Dalai Lama geloof als hij zegt: ”Als je egoïstisch wilt zijn, doe het dan op een verlichte manier. Geef veel aan anderen, want dat is de beste manier om jezelf goed te voelen.” Psychologisch onderzoek bevestigt de wijsheid van de geestelijk leider.*

Ik ga op zelfonderzoek om te achterhalen welke vorm van werkplezier bij mij past. Ik vraag iemand bij een opstelling** om zich in te leven in mijn werkplezier en zo word ik me weer bewust van de energie van een huppelend meisje in mijzelf. Ik houd van huppelen. Het is een ingenieuze beweging met veel frisheid. Zwaarmoedig huppelen kan niet. Ik wil wel door het leven huppelen. Ik vind zelfs dat huppelen een olympische sport moet worden.
Maar niet op het werk. Op het werk moet gewerkt worden. De harde werker die ik ook in mijzelf huisvest, wint het van het huppelende meisje. Hij beziet mijn huppelende meisje met mijn cynisme: blijf jij maar thuis.
Ik weet dat ik mijn harde werker moet bedanken en liefdevol op schoot moet nemen. Maar die heeft daar geen trek in. Die wil doorwerken
en niet te zuinig. Ik bedenk een list: ik ga leren dat het werk leuker en net zo efficiënt kan zijn als mijn harde werker leert huppelen. Dat moet lukken, dat weet ik zeker. Vandaag of morgen (ik denk overmorgen) zal mijn harde werker huppelen. Dan vraag ik mijn collega als hij binnenkomt, of we samen zullen huppelen.

 

 

* Hamburger, O. & Bergsma, A. (2011). Gelukkig werken. Versterk je persoonlijk leiderschap. Uitgeverij
Boom/Nelissen
** Hogeweg, E. (2014). Opstellingenwerk, eenheidsbewustzijn in de praktijk. Uitgeverij Noorderlicht