Positief nieuws

Afbeelding van Congerdesign via Pixabay

“Wat gaat me nu gebeuren?”, denk ik als ik hoor dat ik positief getest ben op corona. “Over twee weken lig ik misschien op de intensive care!” Ik blijf gelukkig gezond en raak verward als ik de coronabeproeving doorsta met alleen tijdelijk verlies van mijn geur en smaak. Ik realiseer me dat ik geïndoctrineerd ben door de berichtgeving over gezonde mensen die de ene week nog 10 km hardlopen en daarna in het ziekenhuis belanden met een COVID-infectie. Ik weet weer dat ik geen realistische kijk op de werkelijkheid heb als ik lees dat de meeste geïnfecteerde mensen onder de 60 jaar geen symptomen ontwikkelen.[1] Het is logisch dat ik gezond blijf.

Ons brein is gevoeliger voor negatief nieuws dan voor positief nieuws en daardoor hebben negatieve signalen meer impact dan positieve, ook al zijn ze in de minderheid (negativity bias). Een belediging blijft langer hangen dan een compliment. Of zoals de Chinezen zeggen: “Een druppel teer bederft een vat vol honing.”[2] Evolutionair hielp ons dat om tijgers te ontvluchten en nu helpt het hopelijk om corona de kop in te drukken. Bovendien is de journalistiek gefocust op slecht nieuws. Buienradar was er eerder dan zonneradar, om maar eens wat te noemen. Er wordt veel slecht nieuws gebracht. Dat maakt dat veel mensen denken: “Met mij gaat het goed, maar met de wereld gaat het slecht.” ‘Realiteits-resistent’, noemde oud-SCP-directeur Paul Schnabel die houding. Een hardnekkig gevoel dat niet overeenkomt met de feiten. De kans dat je in een oorlog terechtkomt, is nog nooit zo klein geweest. En armoede, ondervoeding, ongeletterdheid en kinderarbeid nemen sneller af dan ooit in de geschiedenis.

Af en toe schud ik mezelf wakker en besef ik dat de wereld mooi is en dat velen bezig zijn om de wereld nog mooier te maken. Als vlak voor het weerbericht het positief-nieuwsitem van de NOS komt, onderdruk ik mijn neiging om dat af te doen als onbelangrijk. Ik laaf me aan een website met alleen positief nieuws[3] om mijzelf te resetten. Dan leer ik bijvoorbeeld dat hernieuwbare energiebronnen in de EU tegenwoordig het gebruik van fossiele energie overtreffen als bron voor elektriciteit. Ik krijg er goede zin van. Net als van mijn positieve corona-uitslag: die heeft me bevrijd van mijn angst voor corona.

Nicoline Roosen

 

[1] Henk Maassen: Meeste mensen worden niet ziek van SARS-CoV-2. In: Medisch Contact, juli 2020

[2] Daan Roovers: In tegenstelling tot wat je denkt, gaat het fantastisch met de wereld. In: Brainwash, 2017

[3] Alleen maar goed nieuws: 7 websites. In: Flowmagazine.nl