BeukBankje op De Hoelm

BeukBankje op De Hoelm

Sinds de zomer van 2023 staat op De Hoelm een bankje met inscriptie:
Organisatieadviesbureau De Beuk
in 1978 gestart, internationaal werkzaam

De Hoelm is een gehucht op het voormalige eiland Wieringen met uitzicht op de dieper gelegen polder Wieringermeer. In de zeventiger jaren maakte Tom Pauka als radioprogrammamaker bij de VARA samen met Jan Wolkers de tv-documentaire “als Wieringen blijft zoals het is …“. Hij raakte onder de indruk van dit landschap in de kop van Noord-Holland aan het begin van de Afsluitdijk en besloot op De Hoelm te gaan wonen.
In 1978 werd Organisatieadviesbureau De Beuk opgericht. Tom werd de eerste directeur en op de zolder van zijn garage ontstond het eerste kantoor van De Beuk.

vacature

De Hoelm

Enkele medewerkers van het eerste of iets latere uur woonden ook op De Hoelm: naast Tom Pauka ook Marion Redelaar en Ron Rutherglen. En Gré Schutte woont er nog steeds.
Het BeukBankje dat nu op De Hoelm staat, staat langs een mooie fietsroute. Het kijkt vanaf het hogere eiland ver uit over het vlakke polderlandschap.

Ook als het bankje er decennia geleden al had gestaan, zou het weinig zijn gebruikt door Beukers. Het kantoor vestigde zich na een jaar of tien in Hippolytushoef en de meeste adviseurs, die over het hele land verspreid woonden, kwamen sowieso zelden op kantoor. Bij De Beuk was thuiswerken de norm. Informatie wisselden we uit via de telefoon (jarenlang nog de vaste) en ook veel via de fax. Toch was de sociale binding groot. Wekelijks was er een telefoonvergadering met alle medewerkers en maandelijks een BeukDag in een vergaderruimte met een goed restaurant ergens in het land. Er waren interne trainingen en de adviseurs werkten veel samen in opdrachten. In 1988 kregen we allemaal een computer, printer en een modem en communiceerden we ook met behulp van een Bulletin Board (een soort voorloper van e-mail). In 1999 ontving De Beuk voor zijn innovatieve rol de nationale Telewerkprijs.
Nu zijn we een coöperatieve vereniging van zelfstandige professionals en werken we elk vanuit eigen huis. Zonder BeukKantoor, maar met een sterke verbondenheid.

 

Project ingebracht door Rinda den Besten, adviseur bij De Beuk van 2004 tot 2006, en tot stand gebracht samen met Tjeerdo Wieberdink, ICT-specialist en allesregelaar bij De Beuk van 1987 tot 2015