Burgemeesters

Coaching en leiderschapsprogramma

Een burgemeester word je uit ‘het niets’. Je komt in een nieuwe gemeente waar niemand je kent, in een nieuwe omgeving waarin je in alles je weg moet vinden. Je krijgt een rol die je nog nooit eerder hebt gehad. Zonder inwerktijd – iedereen kijkt direct naar je. Als het erop aankomt, sta je er alleen voor.

Als het mis gaat met burgemeesters, zijn de kiemen daarvoor vaak al in het begin van hun carrière gelegd. Onhandigheid, te weinig luisteren en vooral vaak: te weinig zelfreflectie. Want als burgemeester hangt het op jou als persoon: waar sta je voor, waarin maak jij het verschil en – vooral – wat zijn je valkuilen? Wie waarschuwt je en staat naast je als het lastig wordt?

Ja, ik wil meer weten

Herken je dit ?

 • Iedereen kijkt naar je als je burgemeester bent.
 • Je kunt als persoon het verschil maken.
 • Soms sta je er alleen voor.

Als je niets doet..

 • Zomaar opeens kan de vlam in de pan slaan.
 • Je kunt er behoorlijk alleen voor komen te staan.

Wat helpt

 • Reflectie, reflectie, reflectie! Neem de tijd om af en toe afstand te nemen, zoek mensen die hierbij helpen en met je meedenken.
 • Zorg dat je echt feedback krijgt – niet alleen op inhoud, maar ook op hoe JIJ het doet.
 • Volg Het Initiatief, het leiderschapsprogramma dat De Beuk al 25 jaar aan startende burgemeesters geeft in opdracht van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Bij wie kun je terecht?

We hebben allemaal onze eigen aanpak en specialiteiten.
Bekijk de profielpagina's om te zien wie het beste bij jullie past.

Leiderschapsprogramma voor startende burgemeesters

Sinds begin jaren 90 begeleidt de Beuk leiderschapsprogramma’s voor beginnende burgemeesters, in opdracht van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. We bieden in de eerste hectische periode een ‘vrijplaats’ waar burgemeesters reflecteren op hun handelen en hun rol als burgemeester ontwikkelen. Nagenoeg elke nieuwe burgemeester doet hieraan mee. We geven daarnaast persoonlijke coaching (indien gewenst ondersteund met een Birkmanassesment) en begeleiden intervisie. Ook trainen we vertrouwenscommissies in de selectie van een nieuwe burgemeester.

Wat bieden wij?

Wij bieden burgemeesters een plek waar ze loskomen van de waan van de dag en terug gaan naar hun diepere drijfveren en overtuigingen. Waar staan ze voor: hoe helpt ze dat en hoe kan dat in de weg staan? Welke competenties helpen hen, wat moeten ze verder ontwikkelen en waar zitten persoonlijke valkuilen? Maar we zijn ook praktisch: we verkennen vraagstukken en bieden analysemethoden aan die ook elders benut kunnen worden. Onze jarenlange kennis helpt om de juiste vragen te stellen en ervaringen te koppelen.

Bel De Beuk voor

 • Leiderschapstrajecten voor beginnende burgemeesters
  (i.s.m. het Nederlands Genootschap van Burgemeesters)
 • Begeleiding bij de Integriteitsgame
  (speciaal voor burgemeesters gemaakt i.s.m. NGB, te spelen in een burgemeesterskring).
 • Persoonlijke coaching
 • Training voor de vertrouwenscommissie bij de selectie van een nieuwe burgemeester
 • Begeleiding van het college, de driehoek, de raad
Ik wil contact
Boek voor en over burgemeesters

De magie van het ambt

In 2013 publiceerden we een boek voor en over burgemeesters. De thema’s: Baas van de gemeente, Koningin en sheriff, Glazen huis en Schakelen tussen rollen. Met interviewteksten van zestien burgemeesters.

Ik wil dit boek als pdf downloaden